De kraan is iets wat al jaren bestaat. Het bestaat al namelijk sinds de tijd van de Romeinen, maar met de instorting van het Romeinse Rijk, stortte ook de kennis van kranen in. Het duurde eeuwen voordat de kennis over kranen weer tot leven kwam, samen met de kennis over riolering en waterleidingen.
Iedereen heeft op zijn minst wel een paar kranen in zijn of haar huis en tegenwoordig kun jij je geen leven meer voorstellen zonder een kraan. Gelukkig zijn er bedrijven als mastello.nl die een groot assortiment aan kranen hebben en jou zo in jouw behoefte kunnen voorzien, maar hoe wordt zo’n kraan nou eigenlijk gemaakt?
Het begint allemaal met de basisonderdelen
Er mogen dan wel honderden verschillende soorten kranen zijn, maar toch heeft elke kraan dezelfde basisonderdelen. Het begint met een draaimechanisme waarop een koperen tuit wordt geplaatst. Daarna zal er zilversoldeermiddel aangebracht worden op de binnenkant van de koperen tuit. Om het koper van de kraan te laten glimmen, wordt het koper in een soort speciale paste gedoopt. Om de verbinding dicht te maken, wordt het zilversoldeermiddel gesmolten met behulp van een brander.
Door stroom op de tuiten te zetten, zullen zij nikkeldeeltjes gaan aantrekken nadat zij in een zuurbad met nikkel-oplossing wordt gedoopt. Hierdoor zal er een gelijkmatige laag ontstaan en kunnen de tuiten, samen met de andere onderdelen, naar een speciale kamer gebracht worden.
Machines vormen de vorm van de kranen
Nadat alle basisonderdelen klaar zijn, zal een snijmachine stukken snijden van een koperen pijp. Na een paar keer in de machine geweest te zijn, zal een blok metaal veranderen in een behuizing. In die behuizing zal een kogel met een dwarsgat komen. Door die dwarsgat zal de temperatuur en de kracht van het water bepaalt worden. Vervolgens worden er kanalen gemaakt door slijpmachines zodat het water ook daadwerkelijk kan stromen.
Uiteindelijk worden er koppelstukken en leidingen aangebracht en kan de kraan op zijn voetplaat worden gezet. Dan worden er nog een paar stoppen voltooid om ervoor te zorgen dat de koperen kranen ook daadwerkelijk goed functioneren.