Wat moet je weten over de verschillende deurknoppen?

Het is uiteraard goed mogelijk dat je op een zeker ogenblik over zal willen gaan tot het aanschaffen van nieuwe deurknoppen om te gebruiken in je woning. Op het eerste gezicht heeft het kopen van dergelijke nieuwe knoppen helemaal niet veel voeten in de aarde. Toch is het van belang om ervoor te zorgen dat je een goed beeld hebt van de verschillende mogelijkheden die op de markt aanwezig zijn. Geldt dat op moment van schrijven nog niet echt voor jou en wil je daar dan ook zeer graag verandering in brengen? Dan moet je absoluut verder blijven lezen! 

Deurknoppen op rozet of schild 

Er zijn eigenlijk een relatief groot aantal verschillende factoren waar je rekening mee zal willen houden bij het kopen van deurknoppen. Zo zal je bijvoorbeeld zeker stil willen blijven staan bij zaken zoals het materiaal, de vorm evenals de kleur waarover ze dienen te beschikken. Dat is echter niet alles. Wat verder namelijk ook te denken van het onderscheid dat we moeten maken tussen de exemplaren op rozet en op schild? Bij een deurknop op rozet is er sprake van twee verschillende onderdelen. Het gaat hierbij dan concreet om:

  1. De kruk op zich;
  2. Het slotplaatje. 

Voor het slotplaatje geldt dat je ze eender op welke plaats kan monteren. Bovendien is het zo dat je dus ook nog kiezen voor een exemplaar op schild. In dat geval zal je kunnen vaststellen dat er bij deze deurknoppen slechts sprake is van één enkel onderdeel. De deurklink en het zogenaamde slotplaatje bevinden zich dan namelijk op hetzelfde schild. Dit is hoe dan ook alvast een niet onbelangrijk verschil waar je bij het aanschaffen van deurknoppen rekening mee moet houden.

Over welke vorm moet de deurknop beschikken?

Deurknoppen kunnen vandaag de dag worden aangekocht in de meest uiteenlopende vormen. Hierbij wordt er in het bijzonder een onderscheid gemaakt tussen een geboren vorm en een rechthoekige vorm. Voor deze laatste geldt dat ze er bekend om staat vaak toegepast te worden in moderne woningen waarin er sprake is van een strak interieur. Voor de gebogen exemplaren geldt dat ze uit zichzelf doorgaans beschikken over een vrij klassieke uitstralingen. Ze worden dan ook in het bijzonder toegepast in meer traditionele interieurs en woningen.

Ook de kleur van het deurbeslag is niet onbelangrijk

Bij het uitkiezen van een bepaalde deurknop is de kans ontzettend groot dat je eveneens rekening zal willen houden met een bepaalde voorkeur waarover je beschikt op vlak van kleur. Samen met de vorm zorgt deze er namelijk voor dat de uitstraling van de knop wordt bepaald. Wat het aanbod met mogelijkheden op de markt betreft kan je een keuze maken tussen de volgende opties:

  • Aluminium;
  • Messing;
  • Brons;
  • RVS;
  • Mat nikkel.

Voordat je over te gaat tot het aanschaffen van een bepaalde deurbeslag zal je tot de vaststelling komen dat het altijd de moeite waard is om de verschillende soorten deurknoppen op de markt grondig met elkaar te vergelijken. Alleen op die manier zal je onder meer precies die kleur uitkiezen die het beste aansluit op de uitstraling van jouw interieur. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *