Voor veel mensen lijkt het onmogelijk om als DGA een hypotheek te krijgen. Dit is onterecht, want dit is zeker wel mogelijk. Er zitten wel verschillende regels aan vast, maar als je deze eenmaal kent is het niet zo moeilijk. Het belangrijkste is dat je jouw administratie en andere zaken goed op orde hebt. Ook is het zo dat veel banken en hypotheekadviseurs geldstromen en inkomsten van DGA-ondernemers niet goed snappen, waardoor het wel eens mis kan gaan. Hierdoor kan een hypotheek soms lager uitvallen en in sommige gevallen zelfs worden afgekeurd. Dit is erg jammer en moet voorkomen worden. Een goede voorbereiding is daarom erg belangrijk. Lees hier dan ook meer over hoe een hypotheekaanvraag voor een DGA-ondernemer in zijn werk gaat.
Dit moet een DGA voor een hypotheek weten
De afkorting DGA staat voor directeur-grootaandeelhouder. Ook wordt dit wel eens een VPB-ondernemer genoemd. Als DGA kun je een nv of bv hebben, maar ook andere structuren die meer complex zijn komen hierbij voor. Waarom wordt hiervoor gekozen? Omdat dit in veel gevallen voordelig kan zijn, vooral als je investeert of onderneemt met een besloten vennootschap. Tegenwoordig is het goedkoop en makkelijk om dit in te richten. Daarom zie je het tegenwoordig steeds vaker voorbijkomen. Doordat er dus steeds meer DGA-ondernemers zijn, is het belangrijk om te weten hoe je bij deze vorm van ondernemen een hypotheek kunt aanvragen.
Verschil werknemers en DGA-ondernemers
Een hypotheekverstrekker kijkt bij een gewone werknemer alleen naar een werknemersverklaring en een loonstrookje. Bij een DGA-ondernemer gaat dit wel anders. Natuurlijk heb je hier ook wel loon, maar dat keer je jezelf uit. Je hebt zelf invloed op de hoogte van wat je uitkeert. Het heeft dus eigenlijk twee kanten. Je bent in loondienst bij je eigen bv, maar je blijft wel een ondernemer. Daardoor kan je loon nog steeds erg wisselend zijn. Omdat dit dus nog wisselend kan zijn, word je door een hypotheekverstrekker nog wel als een risicogroep gezien.
Bepalen van het toetsinkomen
Het toetsinkomen kan door een hypotheekadviseur of externe specialist worden vastgesteld.
Wanneer dit toetsinkomen is berekend kan daarna de hoogte van de hypotheek worden bepaald. De documenten die nodig zijn voor het berekenen van het toetsinkomen zijn per persoon verschillend. Het hangt van de situatie en persoonlijke omstandigheden af. Wel zijn er een aantal vragen die je jezelf vooraf kunt stellen. Wat zijn de middelen die je tot je beschikking hebt? Heeft je partner wel of niet een vast inkomen? En wat dacht je van de zekerheid van het beroep dat je beoefent? Al deze factoren spelen een rol bij de bepaling van het toetsinkomen. Goed overleg met je adviseur is zeker altijd aan te raden. Zo kun je als DGA op een makkelijkere manier een hypotheek krijgen.
Tip: FinaForte