Bouwtekeningen in 3D

Wil jij binnenkort een aanbouw of een dakopbouw laten maken? Of begin je helemaal met niks en start je met de bouw van een nieuw huis? Dan heb je bouwtekeningen nodig! Over het algemeen worden deze op een tweedimensionale (2D) wijze gemaakt. Maar wist je dat het ook mogelijk is om het op een driedimensionale (3D) manier te laten maken? Graag leggen we je de voordelen van bouwtekeningen in 3D uit. 

Bouwtekeningen in 3D: wat is het?

Voordat we de voordelen bespreken, is het een goed idee om uit te leggen wat het precies is. Bij dit soort tekeningen wordt er gebruik gemaakt van de X-as, Y-as en de Z-as. In de praktijk betekent dit dat je je woning digitaal vanuit alle verschillende hoeken kunt bekijken. Je kunt als het ware een rondje om je huis lopen. Bij 2D tekeningen ontbreekt deze Z-as en krijg je je huis van verschillende aanzichten te zien. De afmetingen staan er dan bij genoteerd. 

De voordelen

Dan zijn we nu gekomen bij het leukste gedeelte: de voordelen van bouwtekeningen in 3D! Want waarom zou je het op deze manier laten maken?

Meer inzicht

Alle onderdelen van je woning worden digitaal getekend. Denk hierbij aan de muren, balken, kozijnen en eventueel trappen. Zo heb je echt een duidelijk overzicht van alle ruimtes en hoeken in je nieuwe huis. Ook krijg je een beter idee over de verschillende aansluitingen. Mocht een balk niet helemaal aansluiten op een muur? Dan wordt dit al tijdens het tekenen herkend en kun je het gelijk aanpassen. Zo voorkom je verrassingen en het achteraf hertekenen van onderdelen. De tekeningen komen altijd naadloos overeen. Het geeft je dus meer inzicht tijdens het tekenen en bespaart je uiteindelijk ook tijd. En tijd kost geld! Bij 2D bouwtekeningen is er veel meer ruimte voor menselijke fouten en moet je alles achteraf handmatig aanpassen. Niet ideaal dus.

Precisie in bouwmaterialen

Bij 2D bouwtekeningen moet een aannemer handmatig de hoeveelheid bouwmaterialen berekenen. Ook moet hij dan bepalen welk type materiaal geschikt is. Dit kost veel tijd en is niet altijd even accuraat. Dat is wel anders bij 3D. Bij deze bouwtekeningen kan je het bouwmateriaal eenvoudig uitlezen. Zo weet je precies welke en hoeveel bouwmaterialen je nodig hebt. Je bestelt dus nooit teveel en bespaart dus kosten. Hoe handig!

Virtuele tour

Er is zoveel mogelijk met 3D! Allereerst is het lezen van een bouwtekening niet altijd eenvoudig. Laat staan om beter inzicht te krijgen over hoe de ruimte eruit komt te zien. Gaat je grote eettafel wel in die hoek passen? Of is er wel genoeg ruimte in de keuken? Je wilt dit eigenlijk al kunnen zien. Je wilt het ervaren. En dat is mogelijk! Door middel van een tour kun je door je toekomstige huis lopen en rondkijken. Je kunt de sfeer al proeven. Wie wil dat nou niet?

Je bent dus nu op de hoogte van de voordelen van bouwtekeningen in 3D. Als je toch liever voor 2D gaat, is dat natuurlijk ook geen probleem. De keuze hangt helemaal van jou af.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *