Je deurmat schoonmaken? Zo pak je dat aan

Je deurmat schoonmaken is nu typisch zo’n klusje dat veel te vaak wordt overgeslagen. Begrijpelijk, maar toch zonde. In de zomer zou je het niet over mogen slaan, maar zeker in de winter is het belangrijk. Dan heeft je deurmat het namelijk best zwaar te verduren met al die kaplaarzen, natgeregende schoenen of de sneeuw en al het strooizout dat daarbij hoort. Met dit stappenplan is je deurmat zo weer schoon, en dat zie je meteen terug aan de vochthuishouding.

 

Stap 1: de stofzuiger en de mattenklopper

 

Een droogloopmat kan veel vuil en vocht absorberen. Dat is precies waar die voor bedoeld is, maar zeker in het najaar geeft het die schoonmaakklus ook meteen wat meer urgentie. Het beste is om de mat eerst eens uit te kloppen. Dan valt het meeste vuil er al uit, en dat ga je merken tijdens het stofzuigen. De stofzuiger kan je dan gebruiken om het vuil dat diep tussen de vezels zit nog uit je mat te halen.

 

Stap 2: speciale reinigers

 

Wanneer je de mat echt goed schoon wilt krijgen, kan je een speciale tapijt- of stoomreiniger gebruiken. Daarmee wordt elk type mat schoner dan ooit; of dat nu een droogloopmat is of een eenvoudige inloopmat. Zeker wanneer je mate en lichte kleur heeft, ga je een duidelijk voor en na zien. Ook de donkere matten hebben er baat bij, want hygiëne staat natuurlijk bij elke mat hoog in het vaandel.

 

Stap 3: in de wasmachine

 

Meteen een disclaimer: niet elke deurmat kan je wassen. Controleer daarvoor even het label en de afmetingen. Een kleine deurmat, en dan bedoelen we ongeveer zo’n mat van 50 bij 100 centimeter, kan meestal prima in je wasmachine. Dan is het natuurlijk wel belangrijk dat je geen wasverzachter gebruikt. Wasmiddel gaat bij de meeste deurmatten namelijk wel goed, maar de wasverzachter kan op de lange termijn vervelende gevolgen hebben. Wasverzachter zorgt er dan voor dat vuil minder goed wordt opgenomen, en dat is vooral bij een deurmat natuurlijk niet de bedoeling.

 

Oppassen geblazen

 

Je deurmat redt het waarschijnlijk wel in je wasmachine, maar je wasmachine moet natuurlijk ook heel blijven. Van het wassen van een grote deurmat kan een wastrommel namelijk in disbalans raken. Dat komt doordat de mat zich dan volzuigt met water, en daar wordt zo’n mat echt heel zwaar van. Vooral wanneer je mat een zware rubberen achterkant heeft is het beter om je deurmat niet zomaar in je wasmachine te doen. Is je mat echt heel vies? Dan kan je het uitbesteden aan een industriële wasmachine bij tankstations, of helaas: een nieuwe kopen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *