Na lang zoeken heb je eindelijk je nieuwe woning gevonden. Voordat je het definitieve koopcontract tekent, moet je zeker niet vergeten om een bouwkundige keuring te laten uitvoeren. Meestal gebeurt dit voor het tekenen van het voorlopig koopcontract. Een bouwkundige keuring is gebeurd echter ook bij de oplevering van een nieuwbouw woning. Waarom een bouwkundige keuring belangrijk is, zullen we je in deze blog uitleggen.
Bouwkundige keuring
Een bouwkundige keuring is erg belangrijk als je een woning gaat kopen. Je wilt namelijk voorkomen dat je een woning koopt, die in slechte staat is en allerlei verborgen gebreken heeft. Deze kun je zelf vaak niet herkennen. Het is dan ook verstandig om hiervoor een deskundige in te huren. Deze zal de woning op heel punten beoordelen.
Dit is dus niet alleen het geval bij een bestaande woning. Ook bij een nieuwbouw woning vindt er een keuring plaats. Dit noemt men een opleveringskeuring maar in feite gebeurt daarbij hetzelfde als bij een bouwkundige keuring. Ook hierbij is het slim om een deskundige in de hand te nemen. Die zal veel meer punten ontdekken dan jij zelf. Je staat ook sterker richting de aannemer met een bouwkundig rapport.
In beide situaties zullen alle bevindingen die de bouwkundige doet, worden vastgelegd in een rapport. Hierbij zal hij, in het geval van een bestaande woning, ook een kostenraming opstellen van de ingrepen die direct noodzakelijk zijn, alsmede de kosten op langere termijn en eventuele niet noodzakelijke verbeteringen. Over deze zaken kan je, mits deze niet eerder zijn benoemd, weer onderhandelen
Ontbindende voorwaarde
Als je een bod op het huis doet, is het handig om net als een voorbehoud op financiering, ook een voorbehoud op bouwkundige keuring te maken. Hierbij moet je aangeven wat de maximale kosten mogen zijn. Denk hier dus goed over na. Als de kosten beneden het bedrag blijven, kun je de overkomst niet meer ontbinden als er grote gebreken of achterstallig onderhoud aan het licht komen.